tuzjelző rendszer
Tűzjelző és oltó rendszerek
 • tűzjelző szerelés, füstjelző szerelés, füst érzékelő szerelés, szénmonoxid érzékelő szerelés, hősebesség érzékelő szerelés, optikai füstérzékelő szerelés, CO jelző szerelés, vonali füstérzékelő szerelés, kézi jelzésadó szerelés ingyenes helyszíni felmérése.

 • tűzjelző szerelés, füstjelző szerelés, füst érzékelő szerelés, szénmonoxid érzékelő szerelés, hősebesség érzékelő szerelés, optikai füstérzékelő szerelés, CO jelző szerelés, vonali füstérzékelő szerelés, kézi jelzésadó szerelés, tűzoltó hatósági engedélyeztetése tűzjelző terv alapján.

 • hagyományos tűzjelző rendszer szerelés , hagyományos címezhető tűzjelző rendszer szerelés, analóg címezhető tűzjelző rendszer szerelés vagy csak a riasztó rendszert kiegészítő füstérzékelők telepítése, saját és idegen rendszer bővítése.

 • tűzjelző javítás, füstjelző javítás, füst érzékelő javítás, szénmonoxid érzékelő javítás, hősebesség érzékelő javítás, optikai füstérzékelő javítás, CO jelző javítás, vonali füstérzékelő javítás, kézi jelzésadó javítás, időszakos karbantartása.

 • tűzjelzők, tűzközpontok, tűzjelző rendszerek távfelügyeleti vagy tűzoltósági bekötése duál GSM átjelzővel.

Tűzjelző és tűzoltó rendszer kialakítása során, több tűzjelző érzékelő használatakot tűzjelző zónák is kialakulnak. A zóna kialakításnak az a feladata, hogy a tűz pontos helyét azonnal be tudjuk határolni, így az oltási feladatok sokkal hatékonyabban működnek. Ezek a zónák funkcionálisan és / vagy fizikailag jól elkülöníthetőek, így önálló egységként kezelhetőek, pl garázs, konyha stb.

A tűzjelző központ típusát a szükséges zónaszám és az érzékelők (hőérzékelő, füstérzékelő) mennyisége alapján kell kiválasztani.

Tűzjelző rendszerek

Három alaptípusba sorolhatóak, de ezeket a csoportokat már nem választja el éles határ. A technológiai fejlődés egyre inkább lehetővé teszi a tűzjelző rendszer elemeinek egyedi, feladatra szabott kiválasztását, így a specializáció miatt vegyes rendszerek is kialakultak. A tűzjelző rendszerek fajtáját a védendő terület jellege, mérete határozza meg.

 

1. Hagyományos tűzjelző rendszer

A hatósági engedélyhez kötött tűzjelzőknél a hagyományos rendszerek alkalmazása visszaszorulóban van. Kisebb épületben vagy nagyobb, de egyterű, könnyen átlátható szerkezetű épület esetén máig is létjogosultsága van a hagyományos tűzjelző berendezésnek, elsősorban kedvező ára miatt. A központból induló hurkokra felfűzött érzékelők nem csupán észlelik a tűzre utaló jeleket, hanem a gyárilag beállított határérték elérésekor jeleznek a központi egység felé. A tűzjelző központ “gondolkodás nélkül” riaszt a kapott jelzésnek megfelelően. A rendszer az azonos hurkon (ami általában egy külön tűz zóna is) lévő érzékelők között nem tud különbséget tenni, ezért csak helyszíni bejárással lehet megállapítani a tűz, illetve a tűzjelzés pontos helyét.

 

2. Hagyományos, címezhető tűzjelző rendszer

A jelző hurkokra felfűzött hő- és füstérzékelők egyénileg címezve szerepelnek az áramkörben, vagyis nem csak a tűzzóna száma azonosítható, hanem azon belül is a hő- vagy füstérzékelő pontos helye, illetve riasztásnál a tűz keletkezésének helye. Az érzékelők címzése történhet elektronikusan és mechanikusan is. A mechanikus címzésre elterjedt megoldás, amikor az érzékelők címzőhurkon elfoglalt címét két dekád forgókapcsolóval lehet beállítani a 01-99 tartományban. A érzékelők LED-jeit a tűzközpont vezérli: minden lekérdezéskor felvillannak, riasztás esetén folyamatosan világítanak. Ha Ön egy helyiségbe lépve villogó piros fényt lát az érzékelőn, akkor nyugodt lehet, a tűzjelző berendezés él és üzemben van. Az tűzérzékelők éppúgy, mint az előző esetben, a tűzre jellemző paraméter határértékének átlépését képesek jelezni.

 

3. Analóg címezhető tűzjelző rendszer

Intelligens tűzjelző rendszernek is nevezzük, bár ennek a megnevezésnek a tartalma szinte évről évre változik, mindig az adott időszak legfejlettebb technológiáját tekintjük intelligensnek. A jelenleg alkalmazott intelligens tűzjelző rendszereket a következő tulajdonságok jellemzik:

 

 • A rendszer címzett, vagyis minden érzékelőről érkező jelzés beazonosítható.
 • Az érzékelők már analóg, folyamatos jeleket mérnek, nem csupán igen-nem állapotot ismernek fel. Számos hő- vagy füstérzékelőt mikroprocesszor vezérel, amely a tüzek vizsgálata során tapasztalt leggyakoribb jellemzők alapján kialakított algoritmus szerint értékeli a paramétereket.
 • A jelzések feldolgozása részben az intelligens tűzérzékelőben (a mikroprocesszorban) részben pedig az intelligens központban történik, amely több érzékelő jelét egymással összevetve értékeli. Az érzékelő és a központ közötti interaktív kommunikáció újabb fejlesztéseket tett lehetővé, például a riasztási határértékek automatikusan változnak a környezeti hatásokat figyelembe véve. Ily módon a téves riasztások száma jelentősen lecsökken.
 • A tűzérzékelők jelzési szintje egyenként is beállítható.
 • A tűzérzékelők megfigyelése, ellenőrzése alatt állnak a téves riasztások megelőzése érdekében.
 • Képesek adatfeldolgozásra.
 • A kezelőegységeken üzeneteket jelenít meg.
 • Figyelmeztető jelzést ad a határérték elérése előtt.
 • Hibaüzenetei differenciáltak.
Tűzjelző központ
tuzjelzo-rendszer-1
Magyar nyelvű szöveges menü rendszer. A riasztott eszközök szöveges megnevezése. Beépített akkumulátorról szünetmentesen működik a rendszer. Rendelhető nyomtatós változatban is.  Alkalmas a Tűzoltó Hatósághoz közvetlen tűz és hibajelzés küldésére.
tuzjelzo-rendszer-2
Érzékelők
tuzjelzo-rendszer-3
Hő –és füstérzékelő. Átlagban egy 20 nm-es zárt tér tűzvédelmére.
tuzjelzo-rendszer-4
Vonali füstérzékelő. Egy légterű nagy csarnokok védelmére 100 m-ig.
tuzjelzo-rendszer-5
Kézi jelzésadó.
Hangjelző
tuzjelzo-rendszer-7
Kültéri hang –és fényjelző, beépített akkumulátorral.
tuzjelzo-rendszer-6
Beltéri hangjelző. Épületen belül több is használatos.
tuzjelzo-rendszer-8
Síktapadó mágnes. Tűz esetén a kijárati ajtót az oldalfalhoz rögzítve nyitva tartja a folyamatos átjárhatóság érdekében.
tuzjelzo_1
GSM alapú távjelző eszköz. A belehelyezett SIM kártya által kommunikálni tud a távfelügyeleti központtal, vagy a tűzoltóság saját diszpécser állomásával. Tűz estén a tűzjelző központ indítja készüléket.
IMAG1445