Szénmonoxid érzékelő
A szénmonoxid érzékelő (röviden CO érzékelő) beszereltetésével Ön megelőzheti a hibás tüzelőberendezések által okozott mérgezéses baleseteket. Ezt az eszközt gyakran szénmonoxid riasztónak is nevezik mivel sok esetben önálló berendezésként működik.

 

Miért veszélyes a szénmonoxid?

Érzékszerveinekkel észlelhetően a szénmonoxid jelenlétére a levegőben semmi nem utal. Nincs jellegzetes szaga, sem színe, nem látható. Belélegzésének alig vannak olyan jellegzetes tünetei, mint például a széndioxidnak.

MIKOR – Számítanom kell szénmonoxid jelenlétére?

Széndioxid jelenlétével számolhatunk a nyílt égésterű vízmelegítők, fűtőtestek, a kályhák, tűzhelyek és bármely más olyan tűzelőberendezés használata során, melyben az égéstér a helyiség levegőjétől nincs hermetikusan elzárva. A keletkezett gáz mennyisége az égés minőségétől függ, oxigénszegény környezetben magas.

HOGYAN – Az égés folyamatáról és a gázokról pár szóban

Ahhoz, hogy átlássuk a gázérzékelők működését és a számunkra megfelelő érzékelési módot kiválaszthassuk fontos, hogy ismerjük az égés és a gázok fizikájának náhány alapvető törvényszerégét.

  •   A gázok mindig igyekeznek kitölteni a rendelkezésükre álló teret. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy adott mennyiségű gáz egy helyiségben valószínűleg nem reked meg az egyik sarokban, hanem eloszlik. (Természetesen ez még jónéhány egyéb dolog függvénye is, ezektől azonban most eltekintünk.)
  •   Az égés folyamatát tekitsük úgy, mint egy önnfentartó láncreakciós folyamatot. A beindításához három dolog szükséges: éghető anyag, az oxidálószer (ez általában a levegő), és a gyújtóforrás. A reakció addig folytatódik, amíg a három szükséges feltétel a megfelelő mértékben biztosított.
  •   Az egyes gázok, akárcsak más anyagok elégethetőek. Vannak melyek könnyebben, mások kevésbé éghetőek. Az égésükhöz szintén szökséges levegő megfelelő arányú jelenléte.
  •   Az égéseket a terjedésük sebességének mértéke alapján osztályozzuk. 30m/s sebességű égést robbanásnak tekintünk.

 

Pontosan mire jó a gázérzékelő?

A kérdés talán úgy úgy hangzik helyesen: “Tényleg erre van szükségem?” Az első dolog annak tisztázása, hogy pontosan mire is szeretnénk használni. Meg lakás vagy ház esetén is több olyan veszélyhelyzettel találkozhatunk, mely kialakulásában különböző gázok szerepet játszhatnak, s ezekre sok esetben a gazszivárgásérzékelő nem nyújt megoldást.

 

Milyen típusú érzékelők vannak?

Az érzékelőket az érzékelési mechanizmus alapján csoportosíthatjuk, a két leggyakoribb:

 

Melyik a hatékonyabb?
Elektrokémiai cellás Mindkét érzékelési módnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, azonban ezzel Önnek felhasználóként nem szükséges foglalkoznia. A mérnökök az érzékelőket úgy tervezik meg, hogy a tervezett felhasználási módnak legmegfelelőbbet alkalmazzák.
Katalitikus

 

A riasztóközponthoz csatlakoztatható eszközök mellett főleg ipari környezetben, de gyakran parkolóházak esetében is  önálló szénmonoxid jelző rendszer (röviden CO jelző) alkalmazása szükségessé válhat. Ezekben a szénmonoxid mérés és analóg elven történik. A CO mérő elekonika az érzékelő belsejében van elhelyezve és folyamatosan továbbítja az aktuálisan mért adatokat a CO szint mérő központ felé.

 

Léteznek  szénmonoxid mérő műszerek, melyek célja az aktuális CO szint pontos meghatározása ezeket azonban jellemzően ipari felhasználásra készítik, és meglehetősen drágák.

Felszerelés – Hol célszerű elhelyezni az érzékelőt?

Az érzékelőket úgy helyezzük el, hogy a lehető leghamarabb jelezze a gáz jelenlétét, de a készülék napi használata során ne okozzon téves jelzéseket. Minden eset egyedi, ezért kérje ki szakember tanácsát.

Hogyan kapcsolódik a riasztóközponthoz?

A gázérzékelők általában önállóan is működnek, de lehetőségünk van a riasztórendszerünkbe is bekötni őket.

Szén monoxid, füst és földgáz érzékelő
szen-monoxid-erzekelo